Press Cliping

Mon22102018

Poslednje izmene10:49:42 AM GMT

Back O fakultetu Press Clipping

Press Cliping

Sve desetke Tijane Đukić

 • PDF

Opširnije...Ima 23 godine, završila je master studije na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, govori pet jezika, sarađuje sa vodećim svetskim centrima za bioinženjering i – ne pada joj na pamet da ode iz Srbije.

Iz škole je ostala anegdota: „Tijani nije važno da bude prva, važno joj je samo da osvoji sto poena. A, sa sto poena si uvek prvi“. I tako kroz Osnovnu školu „Moma Stanojlović“, pa kroz srednju, a posle i na fakultetu. Uvek prva i uvek đak i student generacije – Tijana Đukić.

Ova mlada Kragujevčanka ima 23 godine, a već je gotovo sve postigla u životu, bar kada je reč o obrazovanju. Pre nepunih mesec dana završila je master studije na Fakultetu inženjerskih nauka. Prosečna ocena ista kao i na osnovnim studijama – čista desetka. S tim da je poslednji stepen studija završila jedan semestar pre roka.

– I sve ispite sam dala iz prvog pokušaja – dodaje ova mlada naučnica, koja je već kao srednjoškolka počela da sarađuje sa profesorom dr Milošem Kojićem, koji je u Kragujevcu, pri SANU, osnovao Istraživačko-razvojni centar za bioinženjering.

Bilo je to u trećem razredu Prve gimnazije, kada je Tijana već imala svest da „suština nije u samoj nauci, već u njenoj primeni“.

– Nije poenta da se bavite samo teorijom. Jeste matematika velika nauka, ali je mnogo korisnije kada je primenite. Zato sam otišla u Centar za bioinženjering. Bila sam radoznala, a kada su profesor Kojić i moj mentor Nenad Filipović čuli koliko imam nagrada, zdušno su me prihvatili – priča Tijana, koja je osam puta bila državni prvak na školskim takmičenjima iz matematike, fizike i informatike.

Svoju privrženost ideji da je čista nauka korisna samo ako se primeni u realnom životu Tijana je realizovala u magistarskom radu „Modeliranje solid-fluid interakcije primenom LB metode“.

– Reč je o kompjuterskoj simulaciji protoka krvi kroz krvne sudove, odnosno kretanju čvrstih tela kroz krv. To je primenjivo u nanomedicini, posebno kada je reč o lečenju kancera. Lekovi, odnosno njihove čestice deluju na obolelo tkivo, ali istovremeno i na okolna zdrava tkiva. U mom radu se vidi kako čestica leka putuje i ulazi tačno u obolelo tkivo, dok zdravo ostaje zdravo – objašnjava Tijana, naglašavajući da će se i na doktorskim studijama, koje će upisati u septembru, baviti istom temom.

Još nije odlučila na kom će fakultetu raditi doktorat, ali jedno je sigurno – biće to u Srbiji. Tijana je stipendista Fonda za razvoj naučnog i umetničkog podmlatka Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije i – ne pada joj na pamet da ode iz zemlje.

– Zašto bih išla, kada ovde imam sve. Naravno, mi nemamo zečeve i pacove, odnosno skenere i druge instrumente, ali ja već sarađujem sa svetskim univerzitetima. Sa klinika nam šalju rezultate, a podatke koje dobijemo obradimo i vratimo im. Tu je internet, pa mogu da radim i od kuće, da ne ustajem iz kreveta – šali se spavalica Tijana, objašnjavajući da joj „materijalna strana nije prioritet“, te da „za hleb“ zarađuje radeći u kragujevačkom Centru za bioinženjering, gde je donedavno bila spoljni saradnik, a sada je istraživač-saradnik.

Tijana je trenutno angažovana na dva međunarodna naučnoistraživačka projekta, evropskom FP7-AR Trit i američkom koji se sprovodi na Institutu u Hjustonu, a kojim rukovodi jedan od najvećih stručnjaka za bionženjering, profesor Mauro Ferari.

– Reč je o razvoju algoritama i softvera bitnih za biomedicinska istraživanja i primenu u kliničkoj praksi – objašnjava naša sagovornica, koja je do sada samostalno ili kao koautor objavila šest radova, od kojih jedan pripada grupi M21, što znači da je od međunarodnog značaja.
Ova mlada i lepa Kragujevčanka tečno govori pet stranih jezika: engleski, nemački, španski, francuski i italijanski. Tvrdi da se u životu sve može postići ako se dobro organizujete i ako na vreme počnete da „taložite znanje“.

– Za takmičenja u osnovnoj školi ja sam se pripremala učeći iz srednjoškolskih knjiga, a u srednjoj sam konsultovala fakultetske udžbenike. Mnogi misle da sam mnogo radila. Jesam, ali ne preterano. Sve je lakše kada na vreme, dok ste mladi, počnete da taložite znanje. Posle se jedno na drugo samo nadovezuje. Tako se i kuća gradi, od temelja – poručuje Tijana, koja se u slobodno vreme bavi origamijem, starom japanskom veštinom izrade figura od papira.
Mladići će, u šali kaže, morati da se „pomire sa sudbinom, sa mojom pobedničkom prirodom“.

Brane Kartalović
Izvor: Politika

Centar za primenjenu automatiku inženjerskog fakultet

 • PDF

Opširnije...Kad se hoće - može i kod nas

U želji da stvore spremnije, stručnije i fleksibilnije kadrove stručnjaci iz Centra za primenjenu automatiku sa Fakulteta inžinjerskih nauka i Politehničke škole stavili su akcenat na edukaciju kadrova koja će moći da predaju i rukovode ambicioznim kursevima koji su zamišljeni u saradnji sa bostonskim MIT-om, najprestižnijim svetskim tehnološkim univerzitetom

Piše Zoran Mišić

Ljudi iz Centra za primenjenu automatiku kragujevačkog Fakulteta inžinjerskih nauka (koji stari Kragujevčani još uvek od milošte zovu „Mašinac”) odavno su rešili da sagledaju šta se i kako radi na vodećim svetskim tehnološkim fakultetima i univerzitetima i njihovo bogato iskustvo, praksu, metodiku i proces nastave primene kod nas.
Jer, kako kažu, nema razloga da neko ko studira na, recimo, berlinskom Tehnološkom univerzitetu bude bolji, stručniji, obrazovaniji i spremniji za posao nego neko ko studira u Kragujevcu, ali je potrebno da mnogo šta uradimo kako bismo imali jednaki kredibilitet kao svetski fakulteti.

Zato Centar za primenjenu automatiku, na čijem je čelu Milan Matijević (42) redovni profesor, prodekan za međunarodnu saradnju i akreditaciju, odnosno njegovi studenti-doktoranti, sarađuju sa vodećim svetskim obrazovnim tehnološkim ustanovama, pre svega sa bostonskim MIT-om i institucijama i pokušavaju da takva vrsta saradnje i prenošenja iskustva zaživi na svim obrazovnim nivoima.

Um i ruka

Centar za primenjenu automatiku postoji više od decenije. Njegov osnivač i prvi rukovodilac bio je profesor Živomir Petronijević, a značajan trag u njegovom radu ostavili su i brojni saradnici, poput profesora Vladimir Cvjetkovića, doktora Duška Katića i Miladina Stefanovića, kao i poznati kragujevački inženjeri Miroslav Ravlić, Mladen Marić, Đorđe Đorđević, Bojan Miličić, Zoran Kalenić...

Danas su tu nove snage, studenti doktoranti: Mina Vasković, Nenad Babajić, Vladimir Joković, Srđan Stojković, Petar Mišljen, Dragoljub Stevanović...

Centar za primenjenu automatiku i njegov matični fakultet žele da svetska iskustva i praksu prenesu ne samo studentima našeg Univerziteta već i učenicima drugih obrazovnih ustanova i škola.

- Trudimo se da ono što rade studenti u svetu bude moguće i ovde. Deviza MIT-a je „Um i ruka” i u svetu tehničkih nauka i jeste tako. Jedno mora drugo da prati. Oni imaju proporciju da svaka teorija mora da bude pokrivena praktičnim radom a odnos teorije i prakse je jedan prema tri u korist praktične nastave. Kroz tu praksu njihovi studenti obavljaju laborotorijski rad, programiranje i od prvog časa kada počnu studije rade sami praktično i konkretno. Kada diplomiraju spremniji su i pripremljeniji za rad nego naši studenti, kaže Matijević.

On je, boraveći u Bostonu, učestvovao i držao kurseve masovne edukacije đacima koji su završili srednju školu i još nisu počeli sa studijama. Kaže da su ti kursevi odlično organizovani i koncipirani tako da povezuju robotiku, elektroniku, programiranje, matematiku, primene teorije... Kod nas takve ideje nailaze na defetistički stav tipa: „To je preterano, samo za decu koja hoće da rade”. Kod nas je, smatra prof. Matijević, suštinski problem u organizaciji kao i u nepostojanju adekvatno pripremljenih profesora koji bi takve kurseve mogli da sprovedu.

Zbog toga su sa partnerima iz Politehničke škole odlučili da prvo sprovedu edukaciju edukatora. U tu svrhu u ovoj kragujevačkoj srednjoj školi održavaju se tri specijalizovana kursa sa ciljem da pripreme profesore srednjih škola i fakulteta.

- Nema razloga da neko ko živi u Kragujevcu manje zna nego neko ko živi u Bostonu. Škola je priprema za život i mi se trudimo da granice tog našeg sistema probijemo, da naši studenti budu pripremljeni, imaju veću apsorpciju znanja, ali i da im samo učenje bude zabavnije, kaže on.
Prate razvoj nauke i tehnike
Partner Centra u ovom transferu znanja je Politehnička škola na čijem je čelu direktor Siniša Kojić.

- Obrazovni proces mora da prati razvoj nauke i tehnike. Mi se u okviru naših mogućnosti trudimo da to postignemo. Stanje u obrazovanju poslednjih decenija nije dobro, ali ako sedimo, čekamo i kukamo ništa nećemo postići. Moramo nekako da se organizujemo na druge načine. Jedan od njih je i taj da kroz razne projekte, učešća i saradnju sa privredom, sosptvenim angažovanjem ljudstva i opreme nadomestimo prazninu u finasiranju, kaže Kojić.
Njihova škola nekada je imama samo čisto mašinska zanimanja, a pošto su današnji proizvodni sistemi daleko komplikovaniji, pre četiri godine uveli su nove obrazovne profile tipa tehničar za mehatroniku i tehničar za robotiku, koji „pokrivaju“ informatiku, mašinstvo i elektrotehniku. Zbog toga imaju dobru sponu sa privredom, velikim industrijskim sistemima kao što su: „Fijat”, „Unior alati”, vojna fabrika, „Zastava kamioni”, „Zastava AD”, „Zastava impro”, „Milanović inžinjering”... U njima se učenici edukuju, obavljaju praktičnu nastavu, a oni ih angažuju po završenom školovanju. Prošle godine, uz diplome i svedočanstva, uručili su i poziv za stalni radni odnos šestorici učenika u „Unior alatima”.

- Ne školujemo kadar za potrebe sive ekonomije i biroa rada već za ono što je privrdi i proizvodnji zaista potrebno, kaže Kojić.

U njihovom Auto trening centru za centralnu Srbiju planiraju da otvore pet laboratorija za obuku kadrova za potrebe industrije u ovom regionu, a od 14. marta se u Politehničkoj školi otvaraju tri moderne laboratorije, za autotroniku, elektroniku i elektrotehniku.

Pošto je i cilj Politehničke škole da naprave nove profile koji mogu da zadovolje potrebe savremene industrije, logično se nametnula saradnja sa Centrom za primenjenu automatiku.   

Međunarodna saradnja Centra

Ljudi iz Centra za primenjenu automatiku imaju već zapažene rezultate i na međunarodnom planu. Nedavno su radili trijažu kadrova za firmu „Milbauer” (bavarsku kompaniju koja proizvodi čipove i upravo podiže svoju fabriku u Staroj Pazovi).

- Oni su tražili one koji zaista znaju da rade posao. Uopšte im nije bilo važno oficijelno obrazovanje, da li je neko završio fakultet. Tražili su da ljudi poseduju određena znanja i sposobnosti, interdisciplinarnost, vešte, one koji imaju dovoljan kapacitet da „stanu” na više pozicija, da mogu brzo da ovladaju strukovnim inžinjerskim znanjima, da imaju razvijene analitičke sposobnosti, znanje jezika, socijalni prag, pojašnjava profesor Matijević.
Njihova trijaža i testiranje bila je zasnovana na laboratorijskim vežbama sa MIT-ovih kurseva.

Zadovoljan dosadašnjom saradnjom, „Milbauer” (koji vodi Kragujevčanin Bojan Stojanović) pomogao je Centru značajnim donacijama, kao i „Simens” i „Nešnal instruments”, sve u cilju razvoja njihove infrastrukture i programa.

- Zbog toga su naši kadrovi u startu spremniji, dorasli izazovima, duhovno drugačiji. Student koji se opredeli da radi sa nama zna da sutra može da stane na više pozicija, bude fleksibilan i kao inženjer i programer, da nije „zakucan”  i kaže: „Ja radim samo to”. Dakle, pokretljiv u nekakvom dijapazonu struke, bez lažne skromnosti ističe Matijević.
Svesni da je suština naše priče da se nešto stvarno uradi, promeni i pokrene, ljudi iz Centra za primenjenu automatiku i Politehničke škole ne posustaju, iako to ne ide nimalo lako.

Izvor: Kragujevačke novine

 Opširnije... Kragujevačke_Novine.pdf

Ličnost univerziteta

 • PDF

Opširnije...Paralelu između sadašnjosti i prošlosti sa pogledom na budućnost nam pre svega može dati neko ko je doživeo prošlost, živi u sadašnjosti i gleda u budućnost. U ovom izdanju Indeksa naš izbor je prof. dr Miroslav Babić, dekan Mašinskog fakulteta u Kragujevcu čiji novi naziv od skoro glasi Fakultet inženjerskih nauka. Kako je bilo nekada, a šta važi danas i kako studenti treba da orjentišu svoj način razmišljanja u uslovima života koji važe danas pročitajte u daljem tekstu. U razgovoru sa profesorom smo došli do interesantnih i poučnih odgovora, trudeći se da pitamo ono što biste i sami želeli da pitate.

Opširnije...

Kneževa večera - Prošireni kolegijum

 • PDF

КНЕЖЕВА ВЕЧЕРА
(Проширени колегијум)
Уместо записника

Књигу пише Бабићу декане,
па је шаље на све четир стране
на мејлове верних продекана,
војску купи, биће тек мегдана.

Прву шаље Благојевић Мирку
што наставу држи на видику:
„Побратиме, дужан си ми осто
сву пролазност седамдесет посто!“

Другу књигу шаље на даљину,
љутој гуји Стефан-Миладину:
„Миладине, моја десна руко,
јеси л благо у касу навуко?
Нек те дух твој менаџерски следи
из сувог дрена лову ти исцеди!“

Трећу књигу шаље гордом тићу,
продекану Душану Гордићу:
„Верни Дуле, проблеме ми реши,
докторате и изборе скреши!“

Задњу шаље Матијевић Мати
који успут из Бостона сврати:
„Учините, где год били да сте,
да квалитет и мудл порасте!“

Када ствари крену лошем следу
декан зове војводе по реду:
Радована из Чумића града
који тежом и силама влада.
Милентија, бабушничког дива,
који сабље и копља искива.
Кнез Милуна из пештерског краја
који сунце и ветрове спаја.
Драшка с Груже који одмах крену
упрегнувши кочију ватрену.
Марјан-Нешу с рудничке нахије,
врлог краља Кеда и Катије.

„Потеците из овијех стопа,
не ладите, чека нас Европа!
Маните се катедарских борби
сви видимо, главе нам у торби!
Позовите ваше витезове,
витезове горде професоре
и нејаку децу сараднике.
Спремите их, ако већ и нисте,
за поприште Томсонове листе.
Нек наоштре и мисли и пера,
па ком вера а коме невера!
Не буде ли, мисли су ми чисте,
скинућу вас са 'екстендед' листе!“

Таман прича стигла је до краја
кад зацвиле и студентска раја,
која мобинг трпети не може
од испита што се стално множе.
Да победе, све од себе дају,
ту 'болоњу', двоглаву аждају.
Учење им сад фора најпреча
а рок сваки ко кнезова сеча!
И сад није довољно што уче
и тутори над главом им чуче!

Д. Радоњић


Mašinac prerastao u Inženjerac

 • PDF

Izvor: Kragujevačke

Odlukom Vlade Republike Srbije, na sednici održanoj 28. jula, završen je višemesečni proces promene naziva Kragujevačkog Mašinskog fakulteta u Fakultet inženjerskih nauka. Procedura je, inače, započeta u martu ove godine kada je nastavničko veće fakulteta jednoglasno zaključilo da je na osnovu studijskih programa i oblasti naučno-istraživačkog rada odavno prevaziđen okvir mašinstva kao samo jedne od mnogih inženjerskih oblasti.

Sem novog naziva, u toku je i priprema dokumentacije za akreditovanje četiri nova studijska programa: Automobilsko inženjerstvo (osnovne i master studije po modelu tri plus dve godine) koji se uvodi u saradnji sa FIAT Srbija i Politehnikom iz Torina za potrebe automobilske industrije, Urbano inženjerstvo (osnovne četvorogodišnje studije), Energetska inženjerstvo (obnovljivi izvori energije) i Bio-medicinsko inženjerstvo (doktorske studije).

Fakultet je, uz to, dobio i novi TEMPUS projekat koji podržava razvoj novih studijskih programa Automobilsko inženjerstvo i Urbano inženjerstvo.

Mašinski fakultet u Kragujevcu promenio naziv

 • PDF

svetlostIzvor: Svetlost

PROCEDURA promene naziva Mašinskog fakulteta u Kragujevcu u Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu završena je donošenjem odluke Vlade Republike Srbije na sednici održanoj 28. jula 2011. Odluka o promeni naziva predstavlja formalno potvrđivanje prerastanja Mašinskog fakulteta u Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu u okviru Univerziteta u Kragujevcu, imajući i u vidu da su postojeći studijski programi i studijski programi koji se pripremaju za akreditaciju, kao i oblasti naučno-istraživačkog rada na Fakultetu odavno prerasli okvire koji pripadaju mašinstvu, kao jednoj od inženjerskih oblasti.
Fakultet je trenutno angažovan na pripremi dokumentacije za akreditaciju novih studijskih programa:
- Automobilsko inženjerstvo (osnovne i master studije sa modelom 3 + 2) - Ovaj studijski program se uvodi u saradnji sa FIAT Srbija i Politehnikom iz Torina za potrebe automobilske industrije;
- Urbano inženjerstvo (osnovne četvorogodišnje studije),
- Energetsko inženjerstvo (obnovljivi izvori energije)
- Bio-medicinsko inženjerstvo (doktorske studije).
Fakultet je dobio i novi TEMPUS projekat koji podržava razvoj novih studijskih programa Automobilsko inženjerstvo i Urbano inženjerstvo .

FAKULTET INŽENJERSKIH NAUKA – UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

 • PDF

stakleno-zvono-logoIzvor: Stakleno zvono

MAŠINSKI FAKULTET U KRAGUJEVCU PROMENIO NAZIV U: FAKULTET INŽENJERSKIH NAUKA UNIVERZITETA U KRAGUJEVCU

Procedura promene naziva Mašinskog fakulteta u Kragujevcu u Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu završena je donošenjem odluke Vlade Republike Srbije na sednici održanoj 28. Jula 2011. Odluka o promeni naziva predstavlja formalno potvrđivanje prerastanja Mašinskog fakulteta u Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu u okviru Univerziteta u Kragujevcu, imajući i u vidu da su postojeći studijski programi i studijski programi koji se pripremaju za akreditaciju, kao i oblasti naučno-istraživačkog rada na Fakultetu odavno prerasli okvire koji pripadaju mašinstvu, kao jednoj od inženjerskih oblasti.

U okviru zakonske procedure, inicijativu o promeni imena potvrdile su svojim odlukama odgovarajuće univerzitetske i republičke institucije: Nastavno naučno veće Mašinskog fakulteta u Kragujevcu (odluka broj 01 – 1/592-1 od 18.03.2011. godine), Savet Mašinskog fakulteta u Kragujevcu (odluka broj 01 – 1/707-5 od 25.03.2011. godine),Senat Univerziteta u Kragujevcu (odluka broj 04.2011. godine), Savet Univerziteta u Kragujevcu (odluka broj 04.2011. godine). Nacionalni savet za visoko obrazovanje (odluka od 16.05.2011) doneo je odluku na bazi mišljenja ekspertske komisije koju je formirao, a odluku je zatim potvrdilo i Ministarstvo prosvete i nauke, kao i druga nadležna ministarstva.

Na svojoj sednici od 28. jula 2011. godine Vlada Republike Srbije donela je Odluku o promeni naziva Mašinskog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, ocenivši je kao neophodan iskorak u procesu razvoja Fakulteta. Time ova institucija zvanično dobila nov naziv: Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu.

Fakultet je trenutno angažovan na pripremi dokumentacije za akreditaciju novih studijskih programa:

 • Automobilsko inženjerstvo (osnovne i master studije sa modelom 3 + 2) – Ovaj studijski program se uvodi u saradnji sa FIAT Srbija i Politehnikom iz Torina za potrebe automobilske industrije;
 • Urbano inženjerstvo (osnovne četvorogodišnje studije),
 • Energetsko inženjerstvo (obnovljivi izvori energije)
 • Bio-medicinsko inženjerstvo (doktorske studije).

Fakultet je dobio i novi TEMPUS projekat koji podržava razvoj novih studijskih programa Automobilsko inženjerstvo i Urbano inženjerstvo.

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu

 • PDF

Izvor: Stakleno zvono

Nakon što su se stekli svi uslovi, Mašinski fakultet u Kragujevcu prerasta u Fakultet inženjerskih nauka u okviru Univerziteta u Kragujevcu. Promena naziva podrazumeva između ostalog i širi spektar obrazovne i naučno istraživačke delatnosti, a samim tim i akreditovanje novih studijskih programa.

Opširnije...

Sa završetkom prvog ciklusa razvoja Fakulteta tokom 50 godina, i ulaska u novi ciklus sa više inženjerskih, studijskih i istraživačkih programa, došao je pravi trenutak za formalno potvrđivanje prerastanja Mašinskog fakulteta u Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu. Da su Fakultet i Univerzitet na pravom putu potvrdile su i odgovarajuće univerzitetske i republičke institucije, koje su podržale inicijativu o promeni imena, ocenivši je kao neophodan korak u procesu razvoja fakulteta. Ostaje još samo da Vlada republike Srbije formalno verifikuje akreditaciju. Pored studijskih programa koji pokrivaju tri grupe inženjerskih diploma, a to su mašinstvo, industrijsko inženjerstvo i inženjerski menadžment, ovih dana privodi se kraju razvoj novih studijskih programa koji treba da akredituju za buduće studente.Opširnije...
 • Pre svega tu je automobilsko inženjerstvo koje se razvija sa idejom da školuje inženjere za potrebe automobilske industrije koja se vratila u Kragujevac – objašnjava prof. dr Miroslav Babić, dekan Mašinskog fakulteta u Kragujevcu, i to je studijski program koji je završen ali je trenutno na evaluaciji u Fiatu i Politehnici u Torinu. Mi bi trebalo da sa tim studijskim programom pokrijemo potrebe automobilske industrije.

Fakultet je trenutno angažovan i na razvoju novog studijskog programa, urbano inženjerstvo koji bi trebalo da školuje inženjere za potrebe održivog razvoja na nivou lokalnih sredina. Studijski program energetskog inženjerstva namenjen je pre svega onima koji će pratiti savremeni razvoj energetike posebno obnovljive izvore energije. Tu su doktorske studije bio – medicinskog inženjerstva, programa koji predstavlja multidisciplinarni pristup problemima medicine i inženjerstva uopšte. Uvođenjem novih studijskih programa nije motivisano povećanjem ukupnog broja studenata, već potrebom prerastanja pojedinih postojećih modula u studijske programe.

Transfer tehnologije

 • PDF

Izvor: Blic

Opširnije...Kragujevac -- Nedelju dana nakon dramatičnog okončanja štrajka u fabrici Zastava oružje, svih 2.100 radnika ove fabrike rade punom parom, u dve smene.

Kako je izjavio predsednik sindikata Dragan Ilić, “potpisan je ugovor vredan 26 miliona evra”, a avans od deset odsto ugovorene vrednosti posla, koji iznosi oko 2,5 miliona evra, uplaćen je na račun.

“Najveći posao je vezan za transfer tehnologije, odnosno za prodaju znanja koje mi imamo. U jednoj od stranih država, praviće se fabrika oružja i delova za naoružanje, a svu tehnologiju će preuzeti od nas. Uz to, mi smo uključeni i u nabavku mašina i sve potrebne opreme koja će biti kupljena na zapadu”, kaže Dragan Ilić.

Radnici su zadovoljni razvojem događaja jer nakon protesta imaju pune ruke posla. Uz to, isplaćene su im i zaostale zarade za april ove godine, za šta je država odrešila kasu za 30 miliona dinara, a počela je i proizvodnja najmodernijeg pešadisjkaog naoružanja, namenjenog vojnicima “21. veka”, puške M21, kojom će biti snabdevene jedinice srpske vojske.

Obezbeđen je i novac za otpremnine za 200 radnika, koji imaju uglavnom od dve do pet godina do penzije. Izdvojeno za njih 129 miliona dinara, a manji broj radnika odlučio se da napusti fabriku uz nadoknadu od 300 evra po godini radnog staža.

Generalni direktor “Zastava oružja” izjavio je za „Blic“ da je počela da radi i radna grupa koju je forimirala Vlada Srbije.

“Održan je prvi sastanak i sledeći je zakazan za narednu nedelju. Ova grupa će analizirati postojeće stanje i dobro je što će pomoći da se odredi dalji put i razvoj fabrike. Uz to, radnici će biti poslati na kolektivni godišnji odmor od 15 dana u drugoj polovini jula i već će u avgustu fabrika nastaviti da radi”, izjavio je Gromović.

Ko će zaraditi od srpskih vodotokova

 • PDF

Iako su projekti malih i mikro hidroelektrana postojali još pre četvrt veka, a narudžbine za izgradnju stizale iz zemalja širom sveta, tada smo se opredelili za projekat „Jugo Amerika”. Ulaganje se otplati u roku od nekoliko godina, naravno pod uslovom da se uloži gde treba i zaobiđe kilometarska papirologija

Piše Nikola Stefanović, Kragujevačke novine

Ako se uzme u obzir da je prva hidroelektrana u Srbiji izgrađena i puštena u rad još 1900. godine u Užicu, na Đetinji, posmatrač sa strane bi verovatno došao do zaključka da je do danas sav hidropotencijal pomenute zemlje maksimalno iskorišćen. Naravno, pod uslovom da objektivni posmatrač ne zna ništa o Srbiji, narodu koji tu živi i političarima koje taj narod bira. Po izvesnim podacima EPS, u Srbiji je iskorišćeno tek oko 60 odsto hidropotencijala, što je, inače, svetski prosek. No, taj prosek je takav, pre svega zbog najnerazvijenijih afričkih i naročito azijskih zemalja.

I mada su planovi o izgradnji malih hidroelektrana kod nas postojali još pre četvrt veka, tek poslednjih godina intenzivno se razmatra mogućnost podizanja ovih postrojenja. Ništa neobično, ideju su u političkim krugovima oživele inostrane kompanije, pre svega italijanske. Šta se desilo sa projektima iz osamdesetih prošlog veka, govori jedan od autora, profesor Mašinskog fakulteta u Kragujevcu Milun Babić.

- Hidropotencijal Srbije je već dugo pod lupom istraživačke pažnje, ali, nažalost, van je pažnje preduzetničke javnosti, pa tako i danas, dvadeset pet godina od izrade prvog katastra malih vodotokova, njihov energetski potencijal nije iskorišćen ni osam odsto, ističe profesor Babić. - Tadašnjoj „Zastavi”, po čijoj narudžbini sam zajedno sa svojim timom razvio familiju  mikrohidroelektrana, stizali su zahtevi iz Rusije, Indonezije, Indije, Brazila, Italije, Francuske, za isporuku nekoliko hiljada takvih hidroagregata. Naše mikrohidroelektrane tada su postale svetski hit u tzv. maloj hidroenergetici, a drugih potencijalnih proizvođača nije bilo.

Tadašnji menadžment „Zastave” je razmatrao ponuđene projekte, međutim, planove je pokvarila groznica oko „posla stoleća” pod bombastičnim nazivom „Jugo Amerika”, te je nešto sa prefiksom „mikro” bilo neminovno osuđeno na propast. Tek nakon što se „Zastavin” kompleks potpuno urušio, formirano je posebno preduzeće „Zastava hidroelektrane”.

- U burnom periodu početka vlasničke tranzicije, to preduzeće je među prvima privatizovano, a vlasnik ili nije hteo ili nije znao njime da upravlja, tako da se preduzeću izgubio trag na privrednoj sceni. Mada smo u saradnji sa tom firmom i kasnije novoformiranim „Kragujelektranama” projektovali i isporučili nekoliko malih hidroelektrana za korisnike u Srbiji i inostranstvu, navodi profesor Babić.

Opet „mutne” radnje

Osim par, javnosti daleko poznatijih, uslova za članstvo u Evropskoj uniji, postoji i nekoliko „sitnijih”, čije ispunjenje takođe EU zahteva, a tiču se energetike i zagađenja. U skladu sa kriterijumima o zastupljenosti obnovljivih izvora energije, srpski zvaničnici su se, navodno, zainteresovali za alternativne izvore, među njima i hidroenergetski potencijal. Tako su poslednjih godina nanovo aktivirane priče o malim elektranama na manjim vodenim tokovima.

- Usled toga su u jednom periodu stavljeni u pogon svi stručni i naučni potencijali Srbije, a moj tim je dobio zadatak da uradi program implementacije obnovljivih izvora energije u energetski sektor Srbije. Radeći na rešavanju tog zadatka, ponovo smo proučili pomenuti, davno urađeni i zaboravljeni katastar malih hidroelektrana, ističe profesor Babić, dodajući da je kasnije u saradnji sa Agencijom za energetsku efikasnost i ambasadom Norveške urađena obimna studija. Taj plan je predviđao sprovođenje projekta u roku od petnaest godina, a investitorima i Srbiji je mogao doneti oko 33 miliona megavata proizvedene električne energije i milijardu i trista miliona evra profita.

- Međutim, naša studija je predviđala i da se sve lokacije još jednom prevrednuju jer smo ustanovili da su se količine vode u vodotokovima promenile, te da se naprave idejna rešenja u skladu s novim podacima i da se utvrde vlasnički statusi zemljišta na lokacijama za izgradnju. I, najzad, da se svi ti podaci stave na jedan sajt, kako bi potencijalni investitori brzo i lako došli do pouzdanih informacija. No, realizacija ovog dela studije je izostala.

Razlozi tome, kako navodi prof. Babić, mogu da se nagađaju, ali je u Srbiji to uvek skopčano sa nekim kalkulacijama u koje su po običaju uključeni novopečeni, kontroverzni biznismeni. Jedna od pretpostavki je da se javno objavljivanje lokacija za izgradnju hidroelektrana s namerom izbegava, jer bi u tom slučaju vlasnici zemljišta podigli cenu, a to mnogima ne odgovara.

Finansijski isplativa investicija

Kad je reč o Kragujevcu i okolini, ovdašnji kraj se od ovih postrojenja neće previše ovajditi, s obzirom da je odvajkada poznat po nedostatku vodenih tokova, pa je od 1.900 lokacija tek šesnaest ekonomski opravdanih na ovom području. Po mišljenju našeg sagovornika, priča o malim hidroelektranama nikada nije prestajala, ali se najčešće čula iz usta zanesenjaka ili nekompetentnih ljudi. Što se interesovanja drugih država tiče i njihovih kompanija, oni koji su u potpunosti stavili u funkciju sve hidroenergetske resurse na sopstvenim teritorijama, traže sada druge prostore za gradnju objekata koji će koristiti obnovljive izvore energije:

- Italijanski privrednici i korporacije su na tom planu veoma prisutni u Srbiji, ali rezultata još nema. Šta je razlog - videćemo. No, najave povlačenja jedne kanadske firme koja je dobila pravo da gradi hidroelektrane na Limu ukazuju na sporost administracije, korupcionaška uslovljavanja i poslovnu klizavost u svim sferama našeg društva, smatra prof. Babić.

Po njegovim rečima, uključivanja domaćih timova u poslove projektovanja i razvoja hidroelektrana o čijoj se gradnji govori gotovo i da nema, a ako i ima to se svodi na, metaforički rečeno, „goničko-lovačke” poslove, u kojima nema mesta za ozbiljne istraživače i stručnjake.
U državi kakva je danas Srbija svaki posao ili projekat iole finansijski isplativ odvija se pod sumnjivim okolnostima, pod palicom sumnjivih imena ili njihovih produženih ruku i uz mig politički uticajnih grupacija. A male elektrane svakako su lep izvor profita.

- Cena male hidroelektrane po sistemu „ključ u ruke” kreće se od 1.300 do 3.500 evra po kilovatu instalisane snage. Cena samog elektromašinskog agregata u zavisnosti od tipa i veličine kreće se od 500 do 1.100 evra, objašnjava prof. Babić. - Primera radi, ukupna cena dva elektromašinska agregata i upravljačkog ormana hidroelektrane „Bosna 1”, ukupne snage dva puta 107 kilovata, u čijem projektovanju smo učestvovali za potrebe preduzeća „Kragujelektrane”, iznosila je oko 90 hiljada evra. Takva hidroelektrana dovoljna je da pokrije potrebe za električnom energijom desetak domaćinstava.

Inače, postoje tri kategorije malih hidroelektrana: mikrohidroelektrane do 40 kilovata, mini hidroelektrane do 100 kilovata i male do jednog megavata instalisane snage. Period otplate sredstava uloženih u izgradnju kreće se od dve i po do šest godina, s tim da im je radni vek najmanje 25 godina. Nakon uvođenja povlašćenih cena za električnu struju proizvedenu u malim elektranama, ovi periodi otplate postali su znatno kraći.
I dok se u Srbiji po političkim kuloarima kalkuliše, traže „rupe”, šibicari i iznalaze šićardžijski načini, tim profesora Babića vredno radi, ali najčešće po susednim državama. Jedna takva studija gradnje malih hidroelektrana na Bistrici u Crnoj Gori bila je visoko ocenjena i nadležnima je poslužila za aplikaciju kod Svetske banke.

.