Press Cliping

Tue21112017

Poslednje izmene10:08:01 AM GMT

Back O fakultetu Press Clipping

Press Cliping

RTS: Formula iz grada Fiće

  • PDF

Opširnije...RTS

Srbija danas 17. jun 2015.

Jutarnji program, 18. jun 2015.

Pripremili: Nevenka Đelić i Ilija Rakić

Rubriku možete pogledati putem sledećeg linka>>>

Studenti kragujevačkog Fakulteta inženjerskih nauka uradili su projekat i počeli izradu bolida za međunarodno takmičenje Formula student. Na takmičenju, koje postoji skoro tri decenije, okuplja se oko 500 tehničkih fakulteta iz celog sveta. To je stvar prestiža i za univerzitete i zemlje iz kojih dolaze. Našu zemlju do sada je predstavljao tim beogradskog Univerziteta, a izlazak na trkačku stazu, naredne godine, priželjkuju i Kragujevčani.

Oko godinu ipo dana rada, uložili su najbolji studenti fakulteta inženjerskih nauka u konstruisanje formule. Njihov bolid, koji po karakteristikama odgovara formuli tri, biće dug oko 2,5 metra i težak 250 kilograma. Svaki deo, pre ugradnje, prošao je softversku simulaciju i analizu.

Student Vukašin Martinović kaže da je proces izrade bolida komplikovan i zahtevan. Od 800 do 900 delova, moraće sami da naprave, one specifične, će kupiti i ugraditi u model.

"Budući da je reč o studentskoj formuli, postoji niz propozicija, od težine, materijala koji se ugrađuju do bezbednosti samog bolida", kaže Bogdan Dimitrijević.

"Pravilnik za izradu studentske formule ima oko 200 strana. Svako iz našeg tima ga je proučio. Glavna ograničenja, odnose se na jačinu motora, njegova snaga smanjena je za 40 odsto, kako bi bilo bezbedno da studenti sednu u bolid i voze ga na takmičenju", dodaje Dimitrijević.

I sa ograničenjima, izum kragujevačkih mašinaca, razvija brzinu od 120 kilometra na sat, a do stotke stiže za tri sekunde. Timu koji radi na njemu, pod budnim okom profesora, pruža mogućnost da prikaže i razvije znanja stečeana tokom studija.

Fakultet Inženjerskih nauka, ustupio im je svoje radionice, laboratorije i mašine, kao bi proces izrade što pre bio završen.

Profesor Bogdan Nedić, ponosan je na tim mladih inženjera. Time, kaže, fakultet pokazuje da studenti tokom školovanja, osim teorijskih, stiču i praktična znanja i naprave konkretan proizvod.

Aleksandar Miljković dodaje da je izrada formule za njihov tim, poseban izazov. Ukoliko obezbede sredstva, plan im je da naredne godine, nastupe na takmičenjima formule student u Italiji, Češkoj i Mađarskoj.

Do sada je u izradu uloženo oko 3.000 evra, a da bi vozilo bilo završeno, potrebno je trostruko više. Da li će iz grada automobila, posle fiće nacionale, jugića, fiata 500 l, izaći i formula, zavisi od potencijalnih donatora.

Rubriku možete pogledati putem sledećeg linka>>>

Otvoren "Festival kvaliteta"

  • PDF

Opširnije...Povodom otvaranja Festivala kvaliteta 2015 online izdanje dnevnih novina Blic prenosi deo intervjua koji je za agenciju TANJUG dao prof. dr Slavko Arsovski, rukovodilac Centra za kvalitet na Fakultetu Inženjerskih nauka.

Blic: prof. dr Slavko Arsovski "Srbija nisko plasirana u svetu po kvalitetu proizvoda">>>

Intervju u celini (video materijal) možete pogledati na sajtu agencije TANJUG>>>

Vest o održavanju Festivala objavili su i lokalni mediji: Tv Kanal 9, TV Kragujevac, i preneli portali Ritam grada, Paragraf, iKragujevac, Vesti, Šumadijapress, RTV i drugi.

BLIC: Student napravio kućnu pivaru

  • PDF

Opširnije..."Programibilni automatski sistem male pivare" naziv je master rada Đorđa Dimitrijevića, koji je pod mentorstvom prof. dr Nenada Grujovića izradio projekat, a na odbrani master rada i demonstrirao rad tzv. "kućne pivare".    

O ovoj temi izveštavali su i mediji, dnevni list Blic>>> i nedeljnik Kragujevačke novine>>>.


FIN na Sajmu tehnike u Beogradu

  • PDF

Opširnije...Od 11. do 15. maja 2015. godine na Beogradskom sajmu je održan 58. Međunarodni sajam tehnike pod sloganom "Korak u budućnost". Naš fakultet je na Sajmu predstavio rezultate naučnoistraživačkog rada, projekte u čijoj realizaciji učestvuje, svoj potencijal u domenu prostornih, tehničkih, tehnonoloških i ljudskih resursa, mogućnosti pružanja usluga biznis sektoru, te planove za predstojeći upis studenata. Na Sajmu je promovisan i nov studijski program Računarska tehnika i softversko inženjerstvo, koji je nedavno akreditovan.

U okviru reportaže sa Sajma tehnike, produkcije Korak 21, emitovana je i rubrika o nastupu FIN-a. Rubriku, koja je emitovana na TV B92 Info i još 20 regionalnih televizija u Srbiji, možete pogledati putem sledećeg linka>>>

U prilogu su fotografije zabeležene na Sajmu tehnike u Beogradu:

Opširnije...Opširnije...Opširnije...Opširnije...Opširnije...

RTS Jutarnji program

  • PDF

Opširnije...U okviru projekta Radio televizije Srbije "Generacija 2015" u Jutarnjem programu je emitovana rubrika o primeni savremenih tehnologija u edukaciji studenata na Fakultetu inženjerskih nauka. 

Rubriku, koja je emitovana 4. maja, možete pogledati putem ovog linka>>>

Opširnije...

TV K9: emisija Amfiteatar o Studentskom parlamentu FIN-a

  • PDF

Opširnije...U emisiji Amfiteatar, emitovanoj u martu 2015. na TV Kanal 9, Kragujevac, predstavljene su aktivnosti Studentskog parlamenta Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Emisiju možete pogledati putem linka>>>

RTK: Prijavljivanje za ECDL obuku na FIN-u

  • PDF

Opširnije...Hronika RTK, 15. mart 2015.

Prijavljivanje za ECDL obuku na FIN-u

Na kragujevačkom Fakultetu inženjerskih nauka u toku je prijavljivanje za obuku za rad na računarima, kojom se obezbeđuje međunarodno priznati sertifikat.

Ovaj dokument poslednjih 10 godina postao je neizbežni pratilac radnih biografija prilikom zapošljavanja, dok zaposlenoj populaciji koja ga je stekla u međuvremenu, donosi potvrdu profesionalnog usavršavanja.

Izveštava novinarka RTK Slađana Obradović>>>


SPORT INDEKS o sportu na FIN-u

  • PDF
Opširnije...Sport Indeks, 3.3.2015.

KG: “Prethodne dve godine ne znamo kakav je osećaj ne biti prvi na Mašinijadi”

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu spada u najbolje kada je u pitanju organizacija i podsticanje studenata da se bave sportom. Teretana koju su podigli od temelja unutar zgrade fakulteta (ručno napravljene sve sprave za vežbanje) ostavlja utisak da fakultet mnogo pažnje obraća na svoje sportiste.Pored toga, značajni su rezultati na takmičenjima u i van Kragujevca. Prethodne dve godine FIN osvaja prvo mesto u sportskim nadmetanjima na Mašinijadi i sa velikim uspehom nadmeću se u Kupu rektora.Ipak, glavni brend Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu i jedan od najvećih sportskih brendova grada Kragujevca je klub malog fudbala Mašinac koji se takmiči u Drugoj ligi Srbije. Studenti su odlučili da se zahvale upravi fakulteta koja ih prethodnih godina podržava u svim namerama i tim povodom dodelili su dekanu fakulteta Miroslavu Živkoviću dres sa brojem 1 za celokupan doprinos razvoju sporta na ovoj visokoškolskoj ustanovi. Čast nam je bila da postavimo nekoliko pitanja dekanu koji, poput nekih njegovih kolega, zna da zdravo telo i zdrav duh moraju ići zajedno.

Pročitajte ceo intervju na sajtu Sport Indeks>>>


Lazar Anić vicešampion Balkana

  • PDF

Opširnije...Atletičar Radničkog iz Kragujevca i jedan od nauspešnijih studenata Fakulteta inženjerskih nauka, Lazar Anić, osvojio je srebro u disciplini skok udalj na Balkanskom šampionatu u Istanbulu.

Vest objavljena na sajtu Ritam grada>>>

Rubrika objavljena u Hronici TV Kragujevac>>>

Laboratorije za MVM u emisiji Amfiteatar TV K9

  • PDF

Opširnije...Tema kojom se na FIN-u bavila ekipa emisije Amfiteatar televizije Kanal 9, Kragujevac, bila je upotreba nove opreme u edukaciji studenata tokom nastavnog procesa. Sagovornici novinarke Danijele Subotić bili su doc dr Jasna Glišović i doc. dr Aleksandar Davinić, a predmet interesovanja - nastavni presek motornog vozila i stend dizel motora.

Opširnije...Zahvaljujući učešću u realizaciji projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i nekoliko značajnih međunarodnih projekata, Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu je u poslednjih godinu i po dana nabavio laboratorijsku opremu u vrednosti od preko 730 hiljada evra. Deo opreme namenjen je naučnim istraživanjima, tako da je u upotrebi na nivou doktorskih studija i u istraživanjima koja sprovode profesori i saradnici Fakulteta, dok je edukativna oprema odmah po instaliranju postala sastavni deo procesa nastave. Tako su zahvaljujući sredstvima projekta TEMPUS DIAUS, u okviru razvoja studijskog programa Automobilsko inženjerstvo, u Laboratoriji za motorna vozila i Laboratoriji za motore sa unutrašnjim sagorevanjem instalirani nastavni presek motornog vozila i stend dizel motora. Nova oprema predavačima olakšava praktični deo nastave, a već drugoj generaciji studenata omogućava upoznavanje sa realnim komponentama vozila i načinom njihovog funkcionisanja.

Emisiju Amfiteatar, emitovanu na TV K9 početkom februara 2015, možete pogledati putem linka>>>

.