Press Cliping

Thu22022018

Poslednje izmene01:18:57 PM GMT

Back O fakultetu Press Clipping

Press Cliping

TV Kragujevac: Zlatni indeks 2015

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

Zlatni indeks šestoj generaciji studenata

Utorak, 24 novembar 2015.

Autor: Zorica Savić Ranković    

U godini u kojoj Fakultet inženjerskih nauka obeležava 55 godina studija mašinstva u Kragujevcu, šesta generacija studenata slavi pola veka od upisa.

Tim povodom na ovom fakultetu, okupili su se nekadašnji brucoši iz generacije 1965. godine, kojima je uručen zlatni indeks.

Najbrojnija generacija u istoriji Fakulteta inženjerskih nauka započela je studije mašinstva u Kragujevcu 1965. godine.

Od preko 350 upisanih, njih 216 je diplomiralo. Kragujevački inženjeri koji su se 60-tih godina prošlog veka školovali na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, imali su značajnu ulogu u industrijskom i privrednom sektoru Srbije, ali i cele tadašnje Jugoslavije. Obavljali su odgovorne poslove, bili inovatori i entuzijasti, ponosni na činjenicu da su završili jedan od najtežih fakulteta.

Na svečanost povodom uručenja zlatnih indeksa i Spomenice generacije 1965, došli su nekadašnji studenti iz cele Srbije, ali i iz Hrtvatske i Bosne i Hercegovine.

To je bila prilika da se vide sa kolegama sa studija i posete fakultet na kome su studirali pre pola veka, a neki su tada upoznali i svoje bračne drugove.

Fakultet inženjerskih nauka ove godine obeležava 55 godina rada, spreman da uspešno odgovori potrebama savremene industrije, školujući nove inženjere za 21. vek.

Interesovanje mladih za studije mašinstva, ali i za druge inženjerske discipline koje je Fakultet u međuvremenu usvojio, povećava se iz godine u godinu.

Poslednjih nekoliko godina prema rečima dekana prof. dr Miroslava Živkovića fakukltet se približava rekordu koji je po brojnosti upisanih studenata ostvarila upravo ova generacija iz 1965-te.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković>>>

Priređen prijem za brucoše FIN-a

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

30.9.2015.

Novinar: Slađana Obradović

Na Fakultetu inženjerskih nauka priredjen je prijem za 290 brucoša. Pored postojeća četri smera - mašinskog, vojnoindustrijskog, automobilskog i urbanog inženjerstva, od ove akademske godine 39–oro studenata pohađaće novi smer računarske tehnike i softverskog inženjerstva.Za ovaj smer u junskom upisnom roku, broj prijavljenih kandidata bio je trostruko veći od broja raspoloživih.

RTK: Počeli prijemni ispiti na fakultetima

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

Ponedeljak, 29. jun 2015.

U prvom upisnom roku za 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, prijavu je podnelo 3692 kandidata, 300 više nego što je predviđeno slobodnih mesta. Najviše je prijavljenih na Medicinskom fakultetu, zatim Fakultetu inženjerskih nauka, Pravnom i Filološko umetničkom. Danas su počeli i prijemni ispiti koji će u zavisnosti od fakulteta trajati tri dana.

Izveštava novinarka RTK Gordana Stepanović>>>

RTS: Formula iz grada Fiće

  • PDF

Opširnije...RTS

Srbija danas 17. jun 2015.

Jutarnji program, 18. jun 2015.

Pripremili: Nevenka Đelić i Ilija Rakić

Rubriku možete pogledati putem sledećeg linka>>>

Studenti kragujevačkog Fakulteta inženjerskih nauka uradili su projekat i počeli izradu bolida za međunarodno takmičenje Formula student. Na takmičenju, koje postoji skoro tri decenije, okuplja se oko 500 tehničkih fakulteta iz celog sveta. To je stvar prestiža i za univerzitete i zemlje iz kojih dolaze. Našu zemlju do sada je predstavljao tim beogradskog Univerziteta, a izlazak na trkačku stazu, naredne godine, priželjkuju i Kragujevčani.

Oko godinu ipo dana rada, uložili su najbolji studenti fakulteta inženjerskih nauka u konstruisanje formule. Njihov bolid, koji po karakteristikama odgovara formuli tri, biće dug oko 2,5 metra i težak 250 kilograma. Svaki deo, pre ugradnje, prošao je softversku simulaciju i analizu.

Student Vukašin Martinović kaže da je proces izrade bolida komplikovan i zahtevan. Od 800 do 900 delova, moraće sami da naprave, one specifične, će kupiti i ugraditi u model.

"Budući da je reč o studentskoj formuli, postoji niz propozicija, od težine, materijala koji se ugrađuju do bezbednosti samog bolida", kaže Bogdan Dimitrijević.

"Pravilnik za izradu studentske formule ima oko 200 strana. Svako iz našeg tima ga je proučio. Glavna ograničenja, odnose se na jačinu motora, njegova snaga smanjena je za 40 odsto, kako bi bilo bezbedno da studenti sednu u bolid i voze ga na takmičenju", dodaje Dimitrijević.

I sa ograničenjima, izum kragujevačkih mašinaca, razvija brzinu od 120 kilometra na sat, a do stotke stiže za tri sekunde. Timu koji radi na njemu, pod budnim okom profesora, pruža mogućnost da prikaže i razvije znanja stečeana tokom studija.

Fakultet Inženjerskih nauka, ustupio im je svoje radionice, laboratorije i mašine, kao bi proces izrade što pre bio završen.

Profesor Bogdan Nedić, ponosan je na tim mladih inženjera. Time, kaže, fakultet pokazuje da studenti tokom školovanja, osim teorijskih, stiču i praktična znanja i naprave konkretan proizvod.

Aleksandar Miljković dodaje da je izrada formule za njihov tim, poseban izazov. Ukoliko obezbede sredstva, plan im je da naredne godine, nastupe na takmičenjima formule student u Italiji, Češkoj i Mađarskoj.

Do sada je u izradu uloženo oko 3.000 evra, a da bi vozilo bilo završeno, potrebno je trostruko više. Da li će iz grada automobila, posle fiće nacionale, jugića, fiata 500 l, izaći i formula, zavisi od potencijalnih donatora.

Rubriku možete pogledati putem sledećeg linka>>>

Otvoren "Festival kvaliteta"

  • PDF

Opširnije...Povodom otvaranja Festivala kvaliteta 2015 online izdanje dnevnih novina Blic prenosi deo intervjua koji je za agenciju TANJUG dao prof. dr Slavko Arsovski, rukovodilac Centra za kvalitet na Fakultetu Inženjerskih nauka.

Blic: prof. dr Slavko Arsovski "Srbija nisko plasirana u svetu po kvalitetu proizvoda">>>

Intervju u celini (video materijal) možete pogledati na sajtu agencije TANJUG>>>

Vest o održavanju Festivala objavili su i lokalni mediji: Tv Kanal 9, TV Kragujevac, i preneli portali Ritam grada, Paragraf, iKragujevac, Vesti, Šumadijapress, RTV i drugi.

BLIC: Student napravio kućnu pivaru

  • PDF

Opširnije..."Programibilni automatski sistem male pivare" naziv je master rada Đorđa Dimitrijevića, koji je pod mentorstvom prof. dr Nenada Grujovića izradio projekat, a na odbrani master rada i demonstrirao rad tzv. "kućne pivare".    

O ovoj temi izveštavali su i mediji, dnevni list Blic>>> i nedeljnik Kragujevačke novine>>>.


FIN na Sajmu tehnike u Beogradu

  • PDF

Opširnije...Od 11. do 15. maja 2015. godine na Beogradskom sajmu je održan 58. Međunarodni sajam tehnike pod sloganom "Korak u budućnost". Naš fakultet je na Sajmu predstavio rezultate naučnoistraživačkog rada, projekte u čijoj realizaciji učestvuje, svoj potencijal u domenu prostornih, tehničkih, tehnonoloških i ljudskih resursa, mogućnosti pružanja usluga biznis sektoru, te planove za predstojeći upis studenata. Na Sajmu je promovisan i nov studijski program Računarska tehnika i softversko inženjerstvo, koji je nedavno akreditovan.

U okviru reportaže sa Sajma tehnike, produkcije Korak 21, emitovana je i rubrika o nastupu FIN-a. Rubriku, koja je emitovana na TV B92 Info i još 20 regionalnih televizija u Srbiji, možete pogledati putem sledećeg linka>>>

U prilogu su fotografije zabeležene na Sajmu tehnike u Beogradu:

Opširnije...Opširnije...Opširnije...Opširnije...Opširnije...

RTS Jutarnji program

  • PDF

Opširnije...U okviru projekta Radio televizije Srbije "Generacija 2015" u Jutarnjem programu je emitovana rubrika o primeni savremenih tehnologija u edukaciji studenata na Fakultetu inženjerskih nauka. 

Rubriku, koja je emitovana 4. maja, možete pogledati putem ovog linka>>>

Opširnije...

TV K9: emisija Amfiteatar o Studentskom parlamentu FIN-a

  • PDF

Opširnije...U emisiji Amfiteatar, emitovanoj u martu 2015. na TV Kanal 9, Kragujevac, predstavljene su aktivnosti Studentskog parlamenta Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu.

Emisiju možete pogledati putem linka>>>

RTK: Prijavljivanje za ECDL obuku na FIN-u

  • PDF

Opširnije...Hronika RTK, 15. mart 2015.

Prijavljivanje za ECDL obuku na FIN-u

Na kragujevačkom Fakultetu inženjerskih nauka u toku je prijavljivanje za obuku za rad na računarima, kojom se obezbeđuje međunarodno priznati sertifikat.

Ovaj dokument poslednjih 10 godina postao je neizbežni pratilac radnih biografija prilikom zapošljavanja, dok zaposlenoj populaciji koja ga je stekla u međuvremenu, donosi potvrdu profesionalnog usavršavanja.

Izveštava novinarka RTK Slađana Obradović>>>


.