Sat19012019

Poslednje izmene07:56:46 AM GMT

Back O fakultetu Press Clipping

Press Cliping

RTK: Zlatni indeks generaciji 1966.

  • PDF

Opširnije...Hronika TV Kragujevac

10.11.2016.

"Na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu danas su se okupili pripadnici generacije diplomaca koji su obeležili 50 godina od upisa na studije mašinstva. Pre pedeset godina, davne 1966. Mašinski fakultet u Kragujevcu upisalo je 89 studenata i posle tog vremena ponovo su se okupili na dodeli zlatnih indeksa kao i spomenice priređene u čast ove generacije. Kako kažu dosta su naučili tokom studiranja, a to znanje pomoglo ime je da postanu uspešni u svom životu. Nekadašnjim studentima domaćin je bio dekan Fakulteta inženjerskih nauka Dobrica Milovanović, koji je predstavio rad ove visokoobrazovne ustanove. Na ovom fakultetu kažu da će u okviru Alumni kluba omogućiti novim generacijama studenata susrete sa starijim kolegama kako bi više saznali o njihovim iskustvima."

Izveštava novinarka RTK Gordana Stepanović>>>

Dr Fatima Živić i dr Velibor Isailović - gostovanje na RTK

  • PDF

Povodom Svetskog dana nauke u emisiji "Mozaik" Televizije Kragujevac 7. novembra 2016. gostovali su naučni saradnici angažovani na FIN-u, dr Fatima Živić i dr Velibor Isailović.Opširnije...

Gostovanje možete pogledati na našem Youtube kanalu>>>

Projekat male hidroelektrane sa Peltonovom turbinom

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

Emisija "10 minuta", 9.9.2015.

Tim mladih ljudi sa Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu uradila je projekat male hidroelektrane sa Peltonovom turbinom za proizvodnju električne energije korišćenjem vodotoka reke Bjelice u Srbiji.

Ovo je jedan od boljih master radova koji su uradili studenti sa ovog fakulteta.

Autor: Zorica Ranković Savić>>>

 

TV Kragujevac

Emisija "Stakleno zvono"

Autor: Zorica Ranković Savić>>>

RTK: Decenija Srpskog društva za računsku mehaniku

  • PDF

Opširnije... TV Kragujevac

Hronika, 19.9.2016.

U Kragujevcu je danas održana Konferencija Srpskog društva za računsku mehaniku koje ove godine obeležava deceniju postojanja. Jedan od najznačajnijih rezultata društva je otvaranje Istraživačko-razvojnog centra za bioinženjering u Kragujevcu.Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu bio je domaćin Konferencije Srpskog društva za računsku mehaniku koje je osnovano 2006. godine.Generalna karakteristika uloge računske mehanike u Srbiji je ta što su računska mehanika i računske metode uopšte postale oblasti od velikog značaja u srpskoj nauci, univerzitetskom obrazovanju doprinosu opštem napretku društva.U svom desetogodišnjem radu Srpsko društvo za računsku mehaniku je postiglo veoma značajne rezultate.Rezultati Srpskog društva za računsku mehaniku mogu se sumirati i kroz rad pojedinih grupa istraživača u univrzitetskim centrima u Kragujevcu, Beogradu, Novom Sadu i Nišu.
 

Međunarodna konferencija o kvalitetu života

  • PDF

Opširnije...Hronika RTK

8. jun 2016.

"Cilj prve međunarodne Konferencije o kvalitetu života, koja će se 9. i 10. juna održati u Kragujevcu, je da se predstave naučna i stručna dostignuća u ovoj oblasti, razmene ideje i iskustva i prezentuju aktuelni rezultati dosadašnjih projekata. Veliki broj domaćih i stranih učesnika iz ukupno 12 zemalja sveta, pokušaće, kroz 55 radova, da da odgovore na pitanja koji su ključni faktori kojima se može unaprediti kvalitet života. Međunarodnu konferenciju u Kragujevcu organizuje Centar za kvalitet Fakulteta inženjerskih nauka, uz podršku lokalne samouprave."

Izveštava Nina Bajić>>>

Hronika RTK

9. jun 2016.

Posle 10 nacionalnih konferencija o kvalitetu života, Kragujevac je od danas prepoznat i kao domaćin prvog medjunarodnog skupa.

Izveštava Gordana Mirović>>>

Srpska naučna televizija

"U Kragujevcu je održana prva Međunarodna konferencija o kvalitetu života. Prisustvovali su učesnici iz 15 zemalja koji su predstavili svoje radove, naučne analize i predloge za buduće upravljanje kvalitetom života."

Srpska naučna televizija je bila na licu mesta i pogledajte šta je zabeležila>>>

B92 Info: FIN na Sajmu tehnike u Beogradu

  • PDF

Opširnije...Od 16. do 20. maja 2016. godine na Beogradskom sajmu je održan 60. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća. Naš fakultet je na Sajmu predstavio rezultate naučnoistraživačkog rada, projekte u čijoj realizaciji učestvuje, svoj potencijal u domenu prostornih, tehničkih, tehnoloških i ljudskih resursa, mogućnosti pružanja usluga biznis sektoru, te planove za predstojeći upis studenata.

U okviru reportaže sa Sajma tehnike, produkcije Korak 21, emitovana je i rubrika o nastupu FIN-a. Rubriku, koja je emitovana na TV B92 Info i još 20 regionalnih televizija u Srbiji, možete pogledati putem sledećeg linka>>>

 

 

RTS: Nanotehnologija - kragujevački recept za uspeh

  • PDF

Opširnije..."Španska kompanija za visoku medicinsku tehnologiju "Medkomtek" odabrala je Fakultet Inženjerskih nauka u Kragujevcu za jedan od centara u Jugoistočnoj Evropi sa kojim će zajednički raditi na naučnim istraživanjina u oblastima biomedicine, bioinženjeringa i nanotehnologija.",  navedeno je, između ostalog, u rubrici koju je ekipa RTS zabeležila u utorak, 22. marta 2016. godine na Fakultetu inženjerskih nauka, prilikom potpisivanja sporazuma između kompanije MCT, FIN-a i Kliničkog centra Kragujevac.

Rubriku u celini možete pogledati na sajtu RTS>>>

RTK: prof. dr Danica Josifović u emisiji "Osmomartovske priče"

  • PDF

Opširnije...U epizodi emisije "10 minuta" Televizije Kragujevac, pod nazivom "Osmomartovske priče", u fokusu je bio položaj žena nekada i sada.

Iz godine u godinu, Svetski ekonomski forum objavljuje podatke o ravnopravnosti polova, a Srbija i dalje zauzima neslavni, donji deo tabele na ovoj listi. Statistički pokazatelji o položaju žena prilično su sumorni, potvrđuju izveštaji, a kakav su status imale pripadnice lepšeg pola nekad, kakav danas, i da li je 8. mart obesmišljen ili precenjen praznik govore tri žene različitih generacija, životnih puteva i profesija.

Jedna od sagovornica u emisiji bila je prof. dr Danica Josifović, koja je na pitanje o nekadašnjem odnosu društva prema ženema između ostalog odgovorila: " To su bile godine kada je malo žena bilo u ovoj profesiji. Ja sam diplomirani mašinski inženjer, pre svega, pa tek onda magistar i doktor tehničkih nauka i kao prva žena redovni profesor na Mašinskom fakultetu ja sam samo doživljavala priznanja i veliko poštovanje. Sve kolege su me jako uvažavale i to mi je činilo posebno zadovoljstvo i davalo podstreka za još veći i studiozniji rad."

Emisiju u celosti možete pogledati putem sledećeg linka>>>

RTS o praktičnoj nastavi na FIN-u

  • PDF

Opširnije...Ekipa Radio televizije Srbije posetila je Fakultet inženjerskih nauka sa namerom da pripremi rubriku o primeni savremenih učila i opreme u praktičnoj obuci studenata. Zabeležena je obuka studenata za rad na laserskom uređaju za površinsko graviranje, koju su sproveli prof. dr Bogdan Nedić i dr Dragan Džunić, dok su o savremenom pristupu edukativnom procesu i prednostima praktične u odnosu na teorijsku nastavu govorili dr Fatima Živić i studenti.

Rubrika je emitovana 8. februara 2016. u Jutarnjem programu RTS>>>

TV Kragujevac: Novogodišnje druženje katedre za EPT

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac, 2. januar 2016.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković>>>

Katedra za energetiku i procesnu tehniku, koja na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, postoji 28 godina, jedna je od najprestižnijih u zemlji i regionu.

Na tradicionalnom novogodišnjem druženju sadašnji i bivši studenti prikazali su deo stečenog znanja, a dodeljene su i novogodišnje nagrade najboljim studentima.

Od svog osnivanja 1987. godine u okviru katedre za energetiku i procesnu tehniku, odbranjeno je više od 250 diplomskih i master radova, 19 magistarskih teza i 30 doktorskih disertacija.

U dosadašnjem periodu članovi Katedre realizovali su oko 150 projekata, studija i ekspertiza međunarodnog, nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja. U industrijsku proizvodnju uveli su veliki broj novih proizvoda, postrojenja i tehnoloških postupaka.

Uspešno sarađuje sa domaćim i stranim akademskih i drugim institucijama u istraživanja i realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, prenosa toplote i zaštite životne sredine.

Univerzitet u Kragujevcu ima četiri člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Fakultet inženjerskih nauka je dao dvojicu, a među njima Katedra za energetiku i procesnu tehniku jednog člana.

Od ove godine za izuzetan doprinos u razvoju nauke u Srbiji prof. dr Milorad Bojić izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Tom prilikom zahvalili su se i dugogodišenjem šefu katedre prof. dr Milunu Babiću, na izuzetnom doprinosu razvoju katedre.

Novogodišnje druženje 26 put za redom, povezalo je predstavnike stručne javnosti, ustanova, preduzeća, grada, sadašnje i bivše studente, magistre i doktore kao i mnogobrojne prijatelje katedre.

To je bila i prilika da se dodele novogodišnje nagrade najboljim studentima smera za energetiku i procesnu tehniku koji su diplomirali u ovoj godini.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković>>>