Press Cliping

Sat25112017

Poslednje izmene11:29:52 AM GMT

Back O fakultetu Press Clipping

Press Cliping

B92 Info: FIN na Sajmu tehnike u Beogradu

  • PDF

Opširnije...Od 16. do 20. maja 2016. godine na Beogradskom sajmu je održan 60. Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća. Naš fakultet je na Sajmu predstavio rezultate naučnoistraživačkog rada, projekte u čijoj realizaciji učestvuje, svoj potencijal u domenu prostornih, tehničkih, tehnoloških i ljudskih resursa, mogućnosti pružanja usluga biznis sektoru, te planove za predstojeći upis studenata.

U okviru reportaže sa Sajma tehnike, produkcije Korak 21, emitovana je i rubrika o nastupu FIN-a. Rubriku, koja je emitovana na TV B92 Info i još 20 regionalnih televizija u Srbiji, možete pogledati putem sledećeg linka>>>

 

 

RTS: Nanotehnologija - kragujevački recept za uspeh

  • PDF

Opširnije..."Španska kompanija za visoku medicinsku tehnologiju "Medkomtek" odabrala je Fakultet Inženjerskih nauka u Kragujevcu za jedan od centara u Jugoistočnoj Evropi sa kojim će zajednički raditi na naučnim istraživanjina u oblastima biomedicine, bioinženjeringa i nanotehnologija.",  navedeno je, između ostalog, u rubrici koju je ekipa RTS zabeležila u utorak, 22. marta 2016. godine na Fakultetu inženjerskih nauka, prilikom potpisivanja sporazuma između kompanije MCT, FIN-a i Kliničkog centra Kragujevac.

Rubriku u celini možete pogledati na sajtu RTS>>>

RTK: prof. dr Danica Josifović u emisiji "Osmomartovske priče"

  • PDF

Opširnije...U epizodi emisije "10 minuta" Televizije Kragujevac, pod nazivom "Osmomartovske priče", u fokusu je bio položaj žena nekada i sada.

Iz godine u godinu, Svetski ekonomski forum objavljuje podatke o ravnopravnosti polova, a Srbija i dalje zauzima neslavni, donji deo tabele na ovoj listi. Statistički pokazatelji o položaju žena prilično su sumorni, potvrđuju izveštaji, a kakav su status imale pripadnice lepšeg pola nekad, kakav danas, i da li je 8. mart obesmišljen ili precenjen praznik govore tri žene različitih generacija, životnih puteva i profesija.

Jedna od sagovornica u emisiji bila je prof. dr Danica Josifović, koja je na pitanje o nekadašnjem odnosu društva prema ženema između ostalog odgovorila: " To su bile godine kada je malo žena bilo u ovoj profesiji. Ja sam diplomirani mašinski inženjer, pre svega, pa tek onda magistar i doktor tehničkih nauka i kao prva žena redovni profesor na Mašinskom fakultetu ja sam samo doživljavala priznanja i veliko poštovanje. Sve kolege su me jako uvažavale i to mi je činilo posebno zadovoljstvo i davalo podstreka za još veći i studiozniji rad."

Emisiju u celosti možete pogledati putem sledećeg linka>>>

RTS o praktičnoj nastavi na FIN-u

  • PDF

Opširnije...Ekipa Radio televizije Srbije posetila je Fakultet inženjerskih nauka sa namerom da pripremi rubriku o primeni savremenih učila i opreme u praktičnoj obuci studenata. Zabeležena je obuka studenata za rad na laserskom uređaju za površinsko graviranje, koju su sproveli prof. dr Bogdan Nedić i dr Dragan Džunić, dok su o savremenom pristupu edukativnom procesu i prednostima praktične u odnosu na teorijsku nastavu govorili dr Fatima Živić i studenti.

Rubrika je emitovana 8. februara 2016. u Jutarnjem programu RTS>>>

TV Kragujevac: Novogodišnje druženje katedre za EPT

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac, 2. januar 2016.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković>>>

Katedra za energetiku i procesnu tehniku, koja na Fakultetu inženjerskih nauka u Kragujevcu, postoji 28 godina, jedna je od najprestižnijih u zemlji i regionu.

Na tradicionalnom novogodišnjem druženju sadašnji i bivši studenti prikazali su deo stečenog znanja, a dodeljene su i novogodišnje nagrade najboljim studentima.

Od svog osnivanja 1987. godine u okviru katedre za energetiku i procesnu tehniku, odbranjeno je više od 250 diplomskih i master radova, 19 magistarskih teza i 30 doktorskih disertacija.

U dosadašnjem periodu članovi Katedre realizovali su oko 150 projekata, studija i ekspertiza međunarodnog, nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja. U industrijsku proizvodnju uveli su veliki broj novih proizvoda, postrojenja i tehnoloških postupaka.

Uspešno sarađuje sa domaćim i stranim akademskih i drugim institucijama u istraživanja i realizaciji projekata iz oblasti energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, prenosa toplote i zaštite životne sredine.

Univerzitet u Kragujevcu ima četiri člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Fakultet inženjerskih nauka je dao dvojicu, a među njima Katedra za energetiku i procesnu tehniku jednog člana.

Od ove godine za izuzetan doprinos u razvoju nauke u Srbiji prof. dr Milorad Bojić izabran je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti. Tom prilikom zahvalili su se i dugogodišenjem šefu katedre prof. dr Milunu Babiću, na izuzetnom doprinosu razvoju katedre.

Novogodišnje druženje 26 put za redom, povezalo je predstavnike stručne javnosti, ustanova, preduzeća, grada, sadašnje i bivše studente, magistre i doktore kao i mnogobrojne prijatelje katedre.

To je bila i prilika da se dodele novogodišnje nagrade najboljim studentima smera za energetiku i procesnu tehniku koji su diplomirali u ovoj godini.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković>>>

TV Kragujevac: Promocija diplomaca

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

Petak, 25.12.2015.

Izveštava: Gordana Stepanović

Fakultet inženjerskih nauka u Kragujevcu organizovao je danas promociju diplomaca osnovnih i master akademskih studija a podeljene su i nagrade najboljim visokoškolcima.

Diplome inženjerima mašinstva uručio je dekan Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu prof. dr Miroslav Živković. Na ovom smeru osnovnih studija diplomiralo je 148 studenata dok je na industrijskom inženjerstvu 5-oro dobilo diplome.

Budući inženjeri kažu da studiranje nije bilo mnogo teško, ali zahteva stalno prisustvo i dosta rada, a posao žele uglavnom u inostranstvu.

Fakultet inženjerskih nauka promovisao je i više od stotinu inženjera na master studijama.

Posebne nagrade uručene su najboljim studentima osnovnih i master studija, a zanimljivo je da su pored diploma, studentima osnovnih studija uručene knjige o životu Stiva Džobsa.

Izveštava novinarka RTK Gordana Stepanović>>>

FIN obeležio 55 godina rada

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

Petak, 27.11.2015.

Izveštava: Gordana Stepanović

Fakultet inženjerskih nauka danas je obeležio 55 godina rada svečanom akademijom uz prisustvo brojnih gostiju, profesora i studenata ove visokoškolske ustanove.

Na ovom fakultetu su ponosni na bogatu istoriju ali i na razvoj novih studijskih programa, kao i na naučno istraživački rad.

Nekada Mašinski, a sada Fakultet inženjerskih nauka, prešao je dug put, kako bi danas postao jedan od značajnijih visokoškolskih ustanova u okviru kragujevačkog Univerziteta i šire.

Novi studijski programi koji su zaživeli poslednjih nekoliko godina, zahvaljujući visokoj stopi zapošljavanja inženjera, povećala su i interesovanje mladih da studiraju na tom fakultetu, rekao je na svečanoj akademiji dekan prof. dr Miroslav Živković. Posebno su ponosni na kvalitet naučno istraživačkog rada.

Ovaj fakultet, kako je rečeno na svečanoj akademiji, najbolje studente uključuje u naučno istraživačke projekte bilo da je reč o domaćim ili međunarodnim programima.

Fakultet inženjerskih nauka nabavio je prošle godine i opremu vrednu 2 miliona evra, a ulaže i u uređenje infrastrukture.

Posebno su ponosni i na zapošljavanje mladih kadrova kao i na nove dopisne članove Srpske akademije nauka i umetnosti iz svojih redova.

Pedeset petoj godišnjici obeležavanja postojanja ovog Fakulteta prisustvovali su predstavnici Ministarstva prosvete, Šumadije eparhije, brojni gosti ali i studenti i profesori.

Izveštava Gordana Stepanović>>>

TV Kanal 9

Fakultet inženjerskih nauka obeležio 55 godina rada

Povodom obeležavanja 55. godina rada na Fakultetu inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu danas je održana svečana akademija. 
Centralnoj svečanosti povodom jubilarne godišnjice, prisustvovali su brojni gosti sa više Univerziteta i fakulteta, kao i resornog ministarstva.  
Najstariji fakultet Univerziteta u Kragujevcu, Fakultet inženjerskih nauka obeležio je  55. godina rada. Dekan fakulteta profesor doktor Miroslav Živković naglasio je da je za upis na ovu visokoškolsku ustanovu i ove godine vladalo izuzetno interesovanje i da je fakultet u prvu godinu studija upisao 290 studenata na programima mašinskog, vojno-industrijskog, automobilskog i urbanog inženjerstva. Prvi put ove godine upisana je i generacija studenata računarske tehnike i softverskog inženjerstva. Fakultet inženjerskih nauka može se pohvaliti i uspešno organizovanim međunarodnim konferencijama i učešću u brojnim domaćim i međunarodnim projektima, kazao je dekan Živković.
 
Na fakultetu inženjerskih nauka su ponosni i na značajna ulaganja u savremenu laboratorijsku opremu koja je vredna više miliona evra.
 
Fakultet inženjerskih nauka Univerziteta u Kragujevcu je prestižna obrazovna ustanova u oblasti tehničkih nauka, koja sarađuje sa srodnim institutcijama širom sveta. Od svog osnivanja 1960. godine, do danas ova naučno-obrazovna ustanova odškolovala je oko 6000 inženjera na svim nivoima studija. 
 

TV Kragujevac: Zlatni indeks 2015

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

Zlatni indeks šestoj generaciji studenata

Utorak, 24 novembar 2015.

Autor: Zorica Savić Ranković    

U godini u kojoj Fakultet inženjerskih nauka obeležava 55 godina studija mašinstva u Kragujevcu, šesta generacija studenata slavi pola veka od upisa.

Tim povodom na ovom fakultetu, okupili su se nekadašnji brucoši iz generacije 1965. godine, kojima je uručen zlatni indeks.

Najbrojnija generacija u istoriji Fakulteta inženjerskih nauka započela je studije mašinstva u Kragujevcu 1965. godine.

Od preko 350 upisanih, njih 216 je diplomiralo. Kragujevački inženjeri koji su se 60-tih godina prošlog veka školovali na Mašinskom fakultetu u Kragujevcu, imali su značajnu ulogu u industrijskom i privrednom sektoru Srbije, ali i cele tadašnje Jugoslavije. Obavljali su odgovorne poslove, bili inovatori i entuzijasti, ponosni na činjenicu da su završili jedan od najtežih fakulteta.

Na svečanost povodom uručenja zlatnih indeksa i Spomenice generacije 1965, došli su nekadašnji studenti iz cele Srbije, ali i iz Hrtvatske i Bosne i Hercegovine.

To je bila prilika da se vide sa kolegama sa studija i posete fakultet na kome su studirali pre pola veka, a neki su tada upoznali i svoje bračne drugove.

Fakultet inženjerskih nauka ove godine obeležava 55 godina rada, spreman da uspešno odgovori potrebama savremene industrije, školujući nove inženjere za 21. vek.

Interesovanje mladih za studije mašinstva, ali i za druge inženjerske discipline koje je Fakultet u međuvremenu usvojio, povećava se iz godine u godinu.

Poslednjih nekoliko godina prema rečima dekana prof. dr Miroslava Živkovića fakukltet se približava rekordu koji je po brojnosti upisanih studenata ostvarila upravo ova generacija iz 1965-te.

Izveštava novinarka RTK Zorica Savić Ranković>>>

Priređen prijem za brucoše FIN-a

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

30.9.2015.

Novinar: Slađana Obradović

Na Fakultetu inženjerskih nauka priredjen je prijem za 290 brucoša. Pored postojeća četri smera - mašinskog, vojnoindustrijskog, automobilskog i urbanog inženjerstva, od ove akademske godine 39–oro studenata pohađaće novi smer računarske tehnike i softverskog inženjerstva.Za ovaj smer u junskom upisnom roku, broj prijavljenih kandidata bio je trostruko veći od broja raspoloživih.

RTK: Počeli prijemni ispiti na fakultetima

  • PDF

Opširnije...TV Kragujevac

Ponedeljak, 29. jun 2015.

U prvom upisnom roku za 12 fakulteta Univerziteta u Kragujevcu, prijavu je podnelo 3692 kandidata, 300 više nego što je predviđeno slobodnih mesta. Najviše je prijavljenih na Medicinskom fakultetu, zatim Fakultetu inženjerskih nauka, Pravnom i Filološko umetničkom. Danas su počeli i prijemni ispiti koji će u zavisnosti od fakulteta trajati tri dana.

Izveštava novinarka RTK Gordana Stepanović>>>

.