Prof. Neven Duić i prof. Nikola Rajaković - gostujuće predavanje

Thu22022018

Poslednje izmene01:18:57 PM GMT

Back Servisi Vesti Poslednje vesti Prof. Neven Duić i prof. Nikola Rajaković - gostujuće predavanje

Prof. Neven Duić i prof. Nikola Rajaković - gostujuće predavanje

  • PDF

Резултат слика за SDEWES novi sadPovodom predstojeće 3. SDEWES konferencije koja će biti održana od 30. juna do 3. jula 2018. godine u Novom Sadu, prof. Neven Duić i prof. Nikola Rajaković održaće gostujuće predavanje pod naslovom:

Održivi energetski sistemi sa fokusom na elektrifikaciju transporta

22.2.2018. u 12:00:00 PM časova, u svečanoj sali Fakulteta inženjerskih nauka u Kragujevcu (objekat B).

Pre predavanja biće organizovana promotivna vožnja električnim automobilom Tesla p85D uz neophodnu prijavu dr Vukašinoviću na adresu Ova adresa el. pošte zaštićena je od spam napada, treba omogućiti JavaSkript da biste je videli jer je broj mesta ograničen.

Infrastruktura pametnih energetskih mreža kao superpozicija komunikacionih i informacionih tehnologija na postojeću elektroenergetsku mrežu predstavlja veoma važan koncept u rešavanju izazova održivog razvoja u domenu postojećih energetskih sistema. Poznato je da postojeći izazovi održivog razvoja u pogledu snabdevanja energijom, vodom i hranom mogu biti rešeni korišćenjem unapređenih postojećih tehnologija a odgovor na pitanje na koji način i konkretizacija ovog rešenja biće rezultat energetskog planiranja i sve složenijih modela koji se pri tome koriste. Optimalna rešenja obuhvataju više različitih sektora u ovom slučaju sektora električne energije i transporta što omogućava iskorišćenje sinergetskih efekata.

Prof. Neven Duić, redovni profesor na Sveučilištu u Zagrebu, Fakultet Strojarstva i Brodogradnje, gde drži nastavu na predmetima energetskog planiranja, politike i ekonomije od 2001. godine. Član je međunarodnog naučnog odbora konferencije SDEWES od 2003. godine. Pomoćni je urednik časopisa Energy Conversion and Management, Energy, Applied Energy i domaćeg Thermal Science. Polje njegovog naučnog interesovanju su energetsko planiranje, energetski sistemi sa visokim učešćem obnovljivih izvora energije, održive energetske zajednice, klimatske promene i druge.

Prof. Nikola Rajaković, redovni profesor u penziji na Univerzitetu u Beogradu, Elektrotehnički fakultet, sa decenijskim akademskim ali i praktičnim iskustvom u poslovima elektroprivrede i energetske politike. Autor je udžbenika iz oblasti Analize elektroenergetskih sistema i Distributivnih i industrijskih mreža. Kroz brojne međunarodne i nacionalne projekte od 2011. fokusiran je na pametne energetske mreže, opremu i infrastrukturu kao mogućnost privrednog razvoja Republike Srbije.

.